Wit-Rusland: twee mannen wachten op hun executie

Wat kunnen wij doen?
Wij vragen van u bij de kerkdienst van 22 april een brief naar president Lukashenka van Wit-Rusland te ondertekenen. Daarin roepen wij hem op onmiddellijk een moratorium op executies in te stellen als een eerste stap naar afschaffing van de doodstraf.
Executies in het geheim
Wit-Rusland past als enige land in Europa en Centraal-Azië de doodstraf nog toe. Volgens de autoriteiten zitten er op dit moment zeven mensen in een dodencel. Dit is niet te bevestigen omdat gegevens over het aantal doodstraffen en executies niet openbaar zijn.
De doodstraf wordt in Wit-Rusland vaak opgelegd na een oneerlijk proces waarbij niet zelden gebruik gemaakt wordt van bekentenissen gekregen door marteling. Executies worden uitgevoerd in het geheim. De familie kan geen afscheid nemen en wordt zelfs niet verteld waar de lichamen zijn begraven. Dit schendt de rechten van de veroordeelden en hun nabestaanden.
Amnesty is overal en altijd tegen de doodstraf. Het is een schending van het recht op leven zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Bovendien is het een vorm van marteling.
Wilt u ons (kerken)werk ook ondersteunen? Neem dan contact op met
Eric ten Napel - of
Jaap de Fockert –